Covid-19! Mitä sitten?

Koko maailmaa on vallinnut poikkeustila koko viime kevättalvesta lähtien, jonka syy on Covid-19, joka on yksi koronavirus-tyypeistä. Eli tuttavallisemmin yksinkertaisesti puhutaan koronaviruksesta. Kyseinen virus on eritoten vaarallinen heikkokuntoisille, perussairauksia omaaville ja vanhuksille. Ennenkaikkea virus tarttuu herkästi jopa ilmateitse. Joten ei ole syytä vähätellä asiaa, vaikka otsikossa niin annoin ymmärtää.

Se mistä olen myös huolissani, on se mitä ihmiset tekevät poikkeustilan aikana. No eipä ne juuri tee mitään. K&F-lehden päätoimittaja kirjoitti artikkelin aiheesta, jossa mainittiin että poikkeustilan aikana suomalaiset lihoivat yhteensä 20’000’000 kilogrammaa. Tuohon lukemaan Katajistolla ei ollut suoraa lähdettä, vaan käytti omaa laskennallista tilastotiedettään. Keväällä Suomessa rajoituksia purettiin ja se näkyy muun muassa kuntosalien tilastoissa, joka on toki hyvä asia, että ihmiset halusivat jatkaa kuntosaliharrastustaan ja pitämään edelleen huolta kunnostaan ja terveydestään. Vaikka PT-Vatasen sanoin, “Ihmiset käyvät salilla koska haluavat voida hyvin ja olla terveitä. Paskanmarjat! Ihmiset käy salilla koska haluavat näyttää hyvältä” Mutta hyvä tavoite sekin on.. 

Mutta että kansa paisui parin kuukauden poikkeustilan aikana yhteensä 20 miljoonaa kiloa! Joka tosiaan oli Katajiston arvaus, mutta se summa varmasti ei kaukana todellisuudesta ole. Mutta leikitään ajatuksella että tuo kilomäärä pitää paikkansa. En millään jaksa uskoa, että tuo 20 miljoonan paisuminen johtuu lihasmassasta, vaan ihmiset tekivät mitä istuva hallitus suositteli, “Pysykää kotona!” Todella monelle koti on lepopaikka, eikä mikään liikuntakeskus. Ja mitä kotona tehdään levon ja palautumisen aikana? No ollaan sohvalla ja katsotaan Netfliksiä. Toki terveysliikuntaa esim. ruoanlaittoa, siivoamista ja muuta puuhastelua tulee kotona harrastettua itse kullakin, mutta se ei vain riitä huonon ruokavalion vastapainoksi. 

Jollakin voi olla joku kaava siihen paljonko 20 miljoonaa lisäkiloa/suomen kansa = lisää diabeteksen, sydän- ja verisuonisairauksien ja korkean verenpaineen riskiä. Mutta tiedän jo järjellä sanoa että se on paljon. Kestääkö meidän terveydenhuoltojärjestelmä sitä? Jo pelkästään Covid-19 viruksen hoito, varautumistoimenpiteet ja testien ottamiset tulee maksamaan Suomen terveydenhuoltojärjestelmälle todella paljon. En uskalla edes laskea montako nollaa sen summan perään tulee. Montako nollaa lisätään edellisen summan perään, kun aletaan hoitamaan tuota 20 miljoonan lisäkilon aiheuttamien elintapasairauksien kustannuksia? 

Tämän blogin kirjoitti: Tatu Torikka, PT-opiskelija

2 kommenttia artikkeliin ”Covid-19! Mitä sitten?”

Jätä kommentti

× Ota yhteyttä Whatsapilla